De donkere dagen voor kerst

4425d5b888c14bc2293ab734d7cb7b12

De donkere dagen voor kerst maken dat we als vanzelf meer naar binnen keren. Het is een periode die we het liefst thuis doorbrengen, dicht bij de kachel en met de kaarsjes aan.
In de yogatraditie wordt deze periode gezien als een tijd om naar binnen te keren en het licht in jezelf op te zoeken. Het is een tijd van reflectie waarin je tevens kunt opladen.

In de natuur begint de periode van verstilling en loslaten bij de herfst. Bomen laten bladeren vallen en maken zich op voor de winter. Door bladeren te verliezen, kunnen bomen alle aanwezige energie richten op de stam en de takken. De basis.
Om zodra de lente terugkeert de hernieuwde energie volledig te kunnen benutten om te groeien en bloeien. Ook wij kunnen deze periode gebruiken om fysiek of energetisch op te laden. Te groeien als mens om in alle pracht naar buiten te keren zodra de tijd zich daarvoor aandient.

Van donker naar licht..
Vandaag vindt de Zonnewende plaats. De gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, zijn meest zuidelijke positie bereikt.
Al sinds mensenheugenis is de Zonnewende een memorabel moment dat door vele culturen wordt gevierd. Een nieuwe cyclus breekt aan. De kortste dag is voorbij. Geleidelijk keert het licht terug.
En langzaam zal ook de neiging ontstaan om weer naar buiten te keren.

Een mooie dag om stil te staan en bewust de overgang van donker naar licht te ervaren.

Karin den Besten
YOGA UNLIMITED

Advertenties