De adem vormt de verbinding tussen lichaam en geest.
Je ademt zoals je denkt,
Je denkt zoals je ademt.

De adem werkt als een natuurlijk, zichzelf regulerend systeem. Bij ontspanning is de adem kalm en is de adembeweging voelbaar in de buik. Soms kan er een verstoord adempatroon ontstaan als gevolg van langdurige stress of trauma. De adem is dan meestal versneld en de adembeweging is voelbaar hoog in de borst.

De werking van de adem
De adem heeft allereerst een fysieke kant. Door in te ademen wordt zuurstof naar de longen gebracht en vervolgens opgenomen in het bloed, waarna de zuurstof door het hele lichaam wordt vervoerd.
De adem heeft tevens een niet-fysieke kant, namelijk de reflectie van emotie. Wanneer we ontspannen is de adem rustig en is het denken kalm. Onder invloed van stress wordt het sympathisch deel van het zenuwstelsel geactiveerd. Je kunt dit zien als het indrukken van een gaspedaal. Het lichaam maakt stresshormonen aan, waaronder adrenaline en cortisol, die ervoor zorgen dat de bloeddruk stijgt, de adem versnelt, de hartslag omhoog gaat en spieren aanspannen. Ook kun je razendsnel denken. Je bent klaar voor actie!
Wanneer het parasympathische deel van het zenuwstelsel actief is, dan kan het lichaam herstellen en ontspannen. Je kunt dit zien als het intrappen van het rempedaal. De hartslag is kalm, de adem vertraagt, spieren ontspannen en gedachten kalmeren. Het lichaam komt tot rust en kan opladen.
Onder gezonde omstandigheden wisselen inspanning (stress) en ontspanning (rust) elkaar af. Er is balans tussen de werking van het sympathische en parasympathische deel van het zenuwstelsel.
Wanneer de balans tussen inspanning en ontspanning is verstoord, dan is het sympathische deel van het zenuwstelsel tijdelijk overactief. Het lichaam maakt
continue stresshormonen aan en dat kost tonnen energie! Daarbij kunnen diverse fysieke en mentale klachten ontstaan, zoals spierspanning, hoofdpijn of migraine, slaapproblemen, angstklachten, oververmoeidheid, een snelle hartslag, gedachten die alle kanten op gaan of een algeheel gevoel van onrust. Je merkt dit door een snelle, hoge adem of het gevoel dat je altijd “aan” staat. 

Adem en gedachten beïnvloeden elkaar
Wanneer we dus actief zijn, versnelt de adem en zijn gedachten veelvuldig aanwezig. 
Andersom zullen gedachten kalmeren en vertraagt de adem bij rust.

Sta je altijd “aan”?
Door middel van ademtherapie en coaching in combinatie met ontspanningsoefeningen kan het natuurlijk adempatroon herstellen. Zodat er lichaam en geest kalmeren en er energieopbouw kan plaatsvinden.

Intakegesprek en maatwerk
Voorafgaande aan ademtherapie en coaching zal een vrijblijvend intakegesprek gepland worden.  Ademtherapie en coaching is altijd maatwerk.