Neem jij voldoende tijd om op te laden?

img_3354
In de huidige tijd worden we dagelijks blootgesteld aan een continue stroom van prikkels (in de vorm van social media, apps, mailtjes, geluiden) en daarnaast zijn we eigenlijk altijd druk. Vaak té druk. Met alle gevolgen van dien….

Volgens het GGZ neemt het aantal mensen met een burn-out de laatste jaren nog steeds toe. Bijna 1 op de 5 werkenden ervaart burn-out klachten door langdurige blootstelling aan stress. (*) Uit onderzoek is gebleken dat niet zozeer de mate van inspanning of stress hetgene is wat ons ontregelt, maar dat het vaak ontbreekt aan voldoende herstel ná de inspanning of stressvolle situatie.

Zoals je met enige regelmaat je mobiele telefoon oplaadt om te voorkomen dat de batterij leeg is zodra je hem nodig hebt, zo zou je ook jezelf regelmatig volledig moeten opladen. Om uitputting te voorkomen.

Wil jij nog een stapje verder?
Gun jezelf een paar dagen om dieper op te laden.
Portugal specialist Go Diferente organiseert samen met Yoga Unlimited 5-daagse exclusieve retreats waarbij je even afstand neemt van alle dagelijkse drukte en verantwoordelijkheden.
Je leert om even stil te staan, op te laden en te ervaren waar het voor jou ook alweer om gaat.
Met een kleine groep gelijkgestemden volg je een dagelijks yoga/meditatieprogramma.
Alle lessen zijn gericht op ontspanning en burnoutpreventie.
Zodat je na afloop opgeladen en met hernieuwde energie verder kunt.
(*zie ook blog: stilstaan-om-burn-out-te-voorkomen/)
https://yogaunlimited.nl/exclusieve-yogaretreat/
https://www.godiferente.com/top-level-retreats/
Advertenties

Stilstaan om burn-out te voorkomen

workstress
Volgens het GGZ (*) neemt het aantal mensen met een burn-out de laatste jaren steeds meer toe.
Bijna 1 op de 5 werkenden ervaart burn-out klachten door langdurige blootstelling aan stress of de ervaring van een hoge werkdruk.
Helaas horen stress en hoge werkdruk bij de huidige tijdsgeest en zijn daarom niet altijd te vermijden. In principe is dat ook niet slecht of ongezond. Het verschilt echter per persoon hoe je hiermee omgaat.
Stress zorgt er alleen vaak voor dat iemand zich richt op één bezigheid en niet meer helder ziet waar hij mee bezig is, waardoor grenzen overschreden worden en uitputting op de loer ligt.
Door signalen van een te hoge mate van stress te herkennen en tijdig actie te ondernemen, kun je veel ellende voorkomen.
Het is dan ook belangrijk om af en toe stil te staan om weer helder te kunnen zien. Vraag jezelf eens af waar je vroeger energie van kreeg. En hoe komt het dat dit nu veranderd is? Oftewel, wat gaf energie en wat kost vooral (teveel) energie?
Stilstaan of tijd nemen voor jezelf kan op diverse manieren. Sporten, een boswandeling maken, mediteren, yoga of simpelweg even helemaal niets…
Maar ervaar vooral zelf wat werkt. Alles wat bij jou past en energie gééft, helpt.
(*Bron: GGZ Nieuws, 6 september 2018)

Burnout recovery en preventie

pad

BURNOUT RECOVERY PROGRAMMA
Hulp bij stressgerelateerde klachten en burnout.

Alweer enige tijd geleden lanceerde Yoga Unlimited het Burnout Recovery Programma. Het programma is specifiek ontwikkeld voor iedereen die kampt met stressgerelateerde klachten, burnout of chronische hyperventilatie. In drie tot tien individuele sessies worden oefeningen geboden uit de yoga- en mindfulnesstraditie, aangevuld met ademtherapie. Vooral bij burnoutklachten die gedurende lange tijd van overbelasting zijn ontstaan, is een traject van persoonlijke begeleiding vaak wenselijk. In samenwerking met psycholoog Michèle Lokenberg van Praktijk Het Vangnet bieden we gerichte therapie en hulp-op-maat. Al na enkele sessies leerden patiënten dieper ademen en konden beter ontspannen. Op lange termijn worden oude patronen die tot overbelasting leidden verbroken en ontstaan als vanzelf nieuwe structuren die beter passen bij de persoon.

Volg de link voor meer informatie over het Burnout Recovery Programma 

 

Beachyoga Scheveningen zondag 8 juli

Aanstaande zondag 8 juli organiseert Yoga Unlimited het jaarlijkse Beachyoga event op het strand van Scheveningen.
We vieren het begin van de zomervakantie en de afsluiting van een yogaseizoen.

Zon, zee, strand en de gezellige pier van Scheveningen op de achtergrond.
Een les op het strand is altijd een bijzondere belevenis!

De houdingen en oefeningen zijn gericht op een combinatie van kracht, ontspanning en balans.
Met je voeten stevig verankerd in het zand en met de wind door je haren, onstaat vanzelf een unieke ervaring!

Programma
Wanneer:  zondag 8 juli
Waar:  Scheveningen strand tegenover Beachclub Barbarossa (Barbarossa)
Tijd:  Verzamelen bij Beachclub Barbarossa, tussen 10.30 – 11.00 uur
Les:  11:00 uur – 11:15/11:30 uur
Kosten:  € 5,- p.p. (kinderen vanaf 7 jaar welkom)
Aanmelden:  info@yogaunlimited.nl óf: Contact Yoga Unlimited
Parkeren: Zwarte Pad, Scheveningen

Na afloop kun je vanzelfsprekend nog lekker nagenieten op het strand of in één van de beachclubs.

Namaste!

Karin den Besten
Yoga Unlimited

 

Zonnegroeten op Internationale Yogadag

Donderdag 21 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Yoga Dag.
De dag is in 2015 voor het eerst georganiseerd op inititatief van de toenmalige indiase minister-president om een bijdrage te leveren aan een betere wereld die begint bij jezelf.
Door yoga te beoefenen creëer je een positief effect. Allereerst op jezelf en daarmee automatisch op je directe omgeving.
Wereldwijd zijn er deze dag duizenden yogaevents. Vele yogi’s zijn vandaag de dag gezamenlijk begonnen met 21 Zonnegroeten.
De Zonnegroet, Surya Namaskara is één van de bekendste series uit hatha en vinyasa yoga. De Zonnegroet behoort van oorsprong tot het ochtendritueel van de yogi, als groet aan de opkomende zon die zijn energie aan de aarde komt brengen.
De kracht van De Zonnegroet
De serie wakkert het interne vuur aan en draagt daarmee bij aan verbetering van de spijsvertering, opbouw van kracht, energie en algehele vitaliteit. Bij vaker beoefenen zal naast souplesse, ook mentale kracht ontstaan.
Hoewel de serie in zijn aard vooral geschikt is om uit te voeren in de vroege ochtend, kan deze vanzelfsprekend ook op andere momenten uitgevoerd worden, mits de intensiteit van de serie wordt aangepast aan het moment van de dag. De Zonnegroet beoefen je in een reeks van 3,7 of 21 keer achter elkaar.
Mijn dagelijkse ochtendritueel begint altijd met enkele Zonnegroeten. Het helpt mij fysiek fit en mentaal sterk de dag te starten.
Vanuit Yoga Unlimited nodig ik hierbij iedereen uit om samen met mij ook eens de dag te beginnen met de Zonnegroet. Want hoe meer mensen de dag positief en energiek starten, hoe groter het positieve effect wereldwijd.
Karin den Besten
Yoga Unlimited
Mocht je onbekend zijn met de serie, bekijk het filmpje Zonnegroet op het strand

Meer zelfvertrouwen door zwangerschapsyoga

zwanger2
De zwangerschap is een bijzondere periode waarin de overgang wordt gemaakt van vrouw naar moeder. Deze overgangsfase vraagt om extra aandacht, bijvoorbeeld in de vorm van zwangerschapsyoga.
Het aantal hoger opgeleide zwangeren met een florerende carrière is behoorlijk toegenomen de afgelopen tientallen jaren. Een mooie ontwikkeling. Maar met een baan die veel devotie vraagt is de werkdruk en de daarmee gepaard gaande stress vaak ook hoog. Naast de drukte van het dagelijkse leven wordt een zwangerschap steeds vaker “even erbij gedaan”. Er is weinig tijd voor ontspanning en de zwangere gunt het zich vaak niet om even stil te staan en te genieten van de zwangerschap. Er is immers nog zoveel meer te doen.
Tijdens de lessen zwangerschapsyoga viel me op dat zwangeren veelal pas na de 20e week van de zwangerschap zich aanmeldden voor lessen. Ineens slaat de angst en onrust toe naarmate de buik groeit en de bevalling nadert. Er is nog niets gedaan aan de voorbereiding op de bevalling! Ook kunnen vele vragen ontstaan rondom de zwangerschap. Gelukkig is veel informatie te vinden op internet, in boeken, en ook verloskundigenpraktijken organiseren heldere informatieavonden. Als nieuwe moeder wil je het allerbeste voor jezelf en je kindje. Maar met alle informatie en kennis die overal te verkrijgen is, kan ook een overdosis ontstaan. De wetenschap staat niet stil. De huidige kennis kan over 10 jaar zomaar verouderd zijn. De informatie die onze ouders en onze grootouders hebben gekregen wijkt op sommige vlakken ook sterk af van de kennis van nu. Deze overvloed aan soms tegenstrijdige informatie kan juist zorgen voor veel onzekerheid bij de vrouw. Hoe weet je nu wat waar is en wat niet?
Ook zonder enige kennis en voorbereiding weet een vrouw van nature precies wat haar te doen staat.
Millennialang hebben miljoenen vrouwen vóór ons, onder alle mogelijke en onmogelijke omstandigheden immers ook kinderen ter wereld gebracht… Maar hoe kom je als vrouw weer terug bij dat oerinstinct?
Door vaker even stil te staan en een moment te ontspannen. Door te ontspannen en te ademen wordt de intuïtie aangewakkerd. De adem vormt de verbindende factor tussen lichaam en geest en brengt je thuis bij jezelf.
Intuïtie is dus een gevoelskwestie. Door het verkrijgen van (te)veel informatie, ontstaan vele gedachten waarmee het gevoel als vanzelf naar de achtergrond verdwijnt. En helaas verdwijnt daarmee ook de intuïtie.
Zwangerschapsyoga brengt een vrouw weer terug naar haar gevoel, het diepere weten.
Als docent vind ik zwangerschapsyoga één van de meest bijzondere lessen om te geven. Het is prachtig om te zien hoe een vrouw zich ontwikkelt van zwangere tot moeder. Tijdens de lessen gunt een vrouw zichzelf eindelijk even de tijd om volledig te ontspannen en te genieten van haar kindje en haar buik. Een ontroerend moment. En als ik na de bevalling de trotse moeders én de kindjes mag bewonderen, is de cirkel voor mij compleet.
Na afloop van de zwangerschap vraag ik de moeders altijd of zij een kort bevallingsverslag of enkele woorden omtrent de bevalling willen delen. Enerzijds als leerschool voor mijzelf. Anderzijds kan het schrijven en delen van een bevallingsverslag voor de moeder een afronding betekenen of helpen bij het verwerken van deze intense ervaring.
“De lessen zwangerschapsyoga zorgden ervoor dat mijn angst voor de bevalling veranderde in zelfvertrouwen” (Merel D.)
En dat is precies wat ik zwangeren hoop mee te geven.
Zwangerschapsyoga bij Yoga Unlimited
Yoga Unlimited biedt zwangerschapsyoga. Tijdens de lessen staat de beleving van de zwangerschap centraal. Alle oefeningen laten de vrouw stilstaan bij zichzelf en het kindje en bereiden voor op de bevalling én de periode daarna. Er worden geen trucjes geleerd om de bevalling te doorstaan, zwangeren leren ontspannen en ademen.
Elke vrouw weet van nature wat haar te doen staat. Maar hoe voelt dat ook alweer?
Zwangerschapyoga leert vertrouwen op eigen kracht en intuïtie. Zodat een vrouw vol zelfvertrouwen de bevalling tegemoet kan gaan.
Meer over zwangerschapsyoga bij Yoga Unlimited 

 

HAPPY NEW YEAR!

NIEUWJAARSAANBIEDING; 3 YOGALESSEN VOOR € 25,-

New Phototastic Collage
Een nieuw jaar is aangebroken, misschien vol dromen of nieuwe wensen. Yoga biedt inzicht in je doelen en brengt je terug naar wie je ten diepste bent.
Vanaf 2 januari 2018 start Yoga Unlimited een nieuw seizoen hatha yoga. In elke les staat zowel ontspanning als opbouw van kracht centraal. Houdingen worden zorgvuldig opgebouwd. De adem vormt daarbij de dragende kracht.
Omdat je yoga beoefent op je eigen niveau, is de les geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
Als je kennis wilt maken met hatha yoga en de wijze waarop ik lesgeef, kun je nu 3 introductielessen van Yoga Unlimited volgen. Tot 1 maart 2018 heeft Yoga Unlimited een speciale aanbieding voor nieuwe cursisten;
Lestijd: dinsdag  20.15 uur – 21.15 uur
Locatie: Het Yogahuis, Boveneind ZZ 63, Benschop
Kosten: € 25,– voor 3 lessen*
(*aanbod is geldig voor nieuwe leden en/of leden die minimaal 3 maanden geen lid zijn geweest)
(*de eerste les dient aan te vangen vóór 1 maart 2018)
(*lessen dienen binnen 4 weken na aanvang van de eerste les genoten te worden)
Voor meer informatie: Groepslessen
Aanmelden: Contact
Vanuit Yoga Unlimited wens ik iedereen een jaar vol geluk, liefde, gezondheid & tevredenheid!
Karin den Besten
YOGA UNLIMITED
cropped-cropped-cropped-yogaunlimited-logo.png

De donkere dagen voor kerst

4425d5b888c14bc2293ab734d7cb7b12

De donkere dagen voor kerst maken dat we als vanzelf meer naar binnen keren. Het is een periode die we het liefst thuis doorbrengen, dicht bij de kachel en met de kaarsjes aan.
In de yogatraditie wordt deze periode gezien als een tijd om naar binnen te keren en het licht in jezelf op te zoeken. Het is een tijd van reflectie waarin je tevens kunt opladen.

In de natuur begint de periode van verstilling en loslaten bij de herfst. Bomen laten bladeren vallen en maken zich op voor de winter. Door bladeren te verliezen, kunnen bomen alle aanwezige energie richten op de stam en de takken. De basis.
Om zodra de lente terugkeert de hernieuwde energie volledig te kunnen benutten om te groeien en bloeien. Ook wij kunnen deze periode gebruiken om fysiek of energetisch op te laden. Te groeien als mens om in alle pracht naar buiten te keren zodra de tijd zich daarvoor aandient.

Van donker naar licht..
Vandaag vindt de Zonnewende plaats. De gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, zijn meest zuidelijke positie bereikt.
Al sinds mensenheugenis is de Zonnewende een memorabel moment dat door vele culturen wordt gevierd. Een nieuwe cyclus breekt aan. De kortste dag is voorbij. Geleidelijk keert het licht terug.
En langzaam zal ook de neiging ontstaan om weer naar buiten te keren.

Een mooie dag om stil te staan en bewust de overgang van donker naar licht te ervaren.

Karin den Besten
YOGA UNLIMITED

Start nieuw yogaseizoen

Na een heerlijke zomervakantie gaat een nieuw seizoen van start bij Yoga Unlimted.  Op dinsdag 5 september zullen de groepslessen in Het Yogahuis weer beginnen.
Voor het komende seizoen herfst/winter 2017 zijn er enkele wijzigingen.
Allereerst kan ik met grote vreugde aankondigen dat ik mijn part-time job als communicatiemedewerker heb beëindigd om mij volledig te kunnen richten op Yoga Unlimited. Deze verlegde focus betekent meer ruimte voor de toenemende vraag naar privélessen én meer mogelijkheden voor trainingen en workshops mindfulness&yoga aan B2B.
Nieuw! Yoga & Meditatie
Vanaf oktober wordt de les Yoga & Meditatie toegevoegd aan het lesrooster. In de maanden oktober en november worden 8 lessen gegeven waarbij yoga en meditatie vanuit de mindfulnesstraditie is gecombineerd.
Eenvoudige yogaoefeningen bereiden het lichaam voor om ontspannen te kunnen zitten. Mindfulness leert de aanwezigheid in het NU volledig te ervaren, met als doel om gedachten tot stilstand te brengen en het lichaam te ontspannen.
Tussendoor wordt praktische uitleg gegeven over bewust-zíjn, leven in het nu. De les eindigt met een eindontspanning en meditatie.
Lestijd: woensdag 20.30 – 21.30 uur
Tariefswijziging
Vanaf oktober zal er een tariefswijziging plaatsvinden. Door enkele wijzigingen én om mee te gaan in een veranderende markt, ben ik genoodzaakt om de lestarieven met 7,5% te verhogen.
Het nieuwe lesrooster en de tarieven vind je hieronder.
Lesrooster en tarieven
lesrooster herfst/winter 2017
dinsdag             zwangerschapsyoga    19.00 – 20.00 uur
dinsdag             hatha yoga                       20.15 – 21.15 uur
woensdag        yoga & meditatie            20.30 – 21.30 uur
Groepslessen vinden plaats op dinsdag en woensdag in Het Yogahuis, Boveneind ZZ 63, Benschop
Inhalen: één maal per maand bij een niet-Yoga Unlimited les van Het Yogahuis, indien plaats beschikbaar.
Tarieven oktober 2017
Groepslessen
Losse les  € 12
Lidmaatschap, 1 les p.w.  € 37,50
Lidmaatschap, 2 lessen p.w.  € 50
Zwangerschapsyoga  € 50
Privélessen
yoga, ademtherapie, mindfulness (45 min)  € 45
zwangerschapsyoga (60 min)  € 50
Voor vragen of opmerkingen kun je altijd contact opnemen : info@yogaunlimited.nl
Veel yogaplezier!
Karin den Besten
Yoga Unlimited

Hoe past je passie in de zakelijke markt?

WP_20170809_16_05_48_Pro
Onlangs deed VYN, de Vereniging Yogadocenten Nederland, onderzoek naar yoga en het ondernemerschap. Ik was verrast te ontdekken dat slechts 9-10 % kan rondkomen van dit beroep. (bron:VYN) Een groot aantal docenten heeft een bijbaan nodig om zich te kunnen onderhouden.
Shockerende gegevens, vooral als je bedenkt dat veel yogadocenten een jarenlange studie achter de rug hebben en daarnaast met grote regelmaat lessen, workshops, cursussen en soms ook retraites volgen om zichzelf te blijven ontwikkelen.
Sinds het lezen van deze uitkomsten ben ik gaan nadenken hoe je jezelf als docent kunt neerzetten in een markt waar de concurrentie groot is. In de steden lijken op elke hoek van de straat nieuwe yogascholen als paddestoelen uit de grond te schieten. Yoga is een passie. Maar met een passie alleen komt er geen brood op de plank.
Na een sportverleden gevolgd door een verleden met burnoutklachten leek er voor mij geen andere weg mogelijk dan de yoga-way-of-life. Die passie voor yoga wilde ik graag delen na mijn yogaopleiding. Stilletjes aan ben ik begonnen met enkele lessen hier en daar. Vaak zelfs gratis om maar ervaring op te doen. Met daarnaast een daytime job bij een vastgoedbedrijf.
Gaandeweg leerde ik dat het vragen van een goed uurtarief niet alleen meer dan normaal is, maar dat je daarmee ook jezelf als docent serieus neemt. Via allerlei omwegen en natuurlijk niet zonder de nodige hobbels en valkuilen ontdekte ik dat vooral mensen met burnout- en stressklachten elke keer op mijn pad kwamen. Steeds vaker werd ik gevraagd voor privélessen. Mijn eigen kennis en ervaring bleek een waardevolle toevoeging voor deze doelgroep bij de weg naar herstel.
Met veel liefde ben ik vervolgens ook zwangerschapsyoga gaan geven. Eén van de meest dankbare lessen om neer te zetten.
Sinds kort blijkt ook de zakelijke markt voor mij niet meer weg te denken. Met eigen ogen zag ik hoe medewerkers soms letterlijk gebukt gaan onder hoge werkstress. In het bedrijfsleven groeit de vraag naar ontspanning en mindfulness. In samenwerking met Yoga op de Zaak kan ik ook in B2B steeds meer betekenen.
Als yogadocent probeer ik met liefde, vanuit mijn hart leerzame lessen neer te zetten. Tevens probeer ik me te onderscheiden door verdieping en specialisatie.
Inmiddels lopen de yogalessen goed. Mijn vaste baan heb ik opgezegd.
Maar naast de liefdevolle passie is een zekere zakelijke houding een vereiste. Dat besef is na het lezen van de cijfers sterk gegroeid. Het yoga-ondernemerschap vraagt vakkennis, goede marketing, tijdsinvestering en een flinke portie geduld…
En net toen ik dit alles had bedacht, werd ik vanuit het niets gebeld door de redactie van Het Yogamagazine.  Het bekendste yogatijdschrift van Nederland. Zij wilden een artikel plaatsen naar aanleiding van het onderzoek : “Kun je rondkomen van lesgeven?” met de vraag of ik hieraan wide meewerken. Het werd een spontaan leuk interview.
Dit interview met een drietal yogadocenten waaronder ikzelf, lees je in de nieuwste editie van Het Yogamagazine (nr. 4 – augustus 2017).

YM4-2017-cover-800.jpg

En dat is ook yoga, toevallig (?!) valt alles samen…

 

Links
Yoga Magazine Nederland
Vereniging Yogadocenten Nederland
Yoga op de Zaak